Musqueteer

musQueteer logo

De 4 grootste Ruby on Rails successen

Deel dit bericht

Ruby on Rails levert ontwikkelaars een uitstekend framework voor het ontwikkelen van high performing webapplicaties. Het is betrouwbaar, snel en wordt ondersteund door een enorme community van getalenteerde Ruby on Rails ontwikkelaars. Maar wat maakt Ruby on Rails nu zo geschikt om snel te kunnen schalen? Wij tonen je welke bekende organisaties groot zijn geworden (en waarom), mede dankzij Ruby on Rails. Maar belangrijker nog: hoe kan jouw start-up profiteren van Ruby on Rails?
In de snelle wereld van technologie en start-ups zijn er een aantal programmeertalen en frameworks die de weg naar succes hebben geplaveid. Eén van die krachtige combinaties is Ruby on Rails (RoR). In dit artikel zullen we de bekendste start-ups bespreken die groot zijn geworden met behulp van Ruby on Rails. We zullen ook de voordelen van Ruby on Rails bespreken, waaronder het vermogen om beter, sneller en goedkoper te zijn dan de concurrentie.

Wat is Ruby on Rails?

Voordat we dieper ingaan op de bekendste start-ups die Ruby on Rails hebben gebruikt, laten we eerst eens kijken naar wat Ruby on Rails eigenlijk is. Ruby on Rails, ook bekend als Rails, is een open-source webapplicatie framework dat is geschreven in de programmeertaal Ruby. Het is ontworpen om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van webapplicaties met een sterke nadruk op eenvoud, leesbaarheid en productiviteit.

Rails biedt een gestandaardiseerde ontwikkelingsstructuur die bekend staat als het “Convention over Configuration” principe. Dit betekent dat ontwikkelaars zich kunnen concentreren op het bouwen van de specifieke functies van hun applicatie, terwijl Rails de conventies en best practices implementeert voor taken zoals databaseconfiguratie, routing en het genereren van code. Dit levert uiteindelijk een kortere ontwikkelingstijd en een hogere productiviteit.

Beter, Sneller en Goedkoper: de voordelen van Ruby on Rails

Ruby on Rails biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere frameworks en programmeertalen, waardoor het een populaire keuze is geworden voor veel start-ups. Laten we enkele van deze voordelen eens onder de loep nemen:

  1. Eenvoud & Leesbaarheid: Ruby, de programmeertaal achter Rails, staat bekend om zijn eenvoud en leesbaarheid. De syntaxis is elegant en mensgericht, waardoor ontwikkelaars de code gemakkelijk kunnen begrijpen en ermee werken. Dit bevordert een snellere ontwikkeling en moeiteloze samenwerking tussen teamleden.
  2. Snelheid & Productiviteit: We noemden het al even: het “Convention over Configuration” principe van Rails helpt ontwikkelaars om snel aan de slag te gaan zonder tijd te verspillen aan het opzetten van de basisconfiguratie. Rails biedt daarbij een reeks ingebouwde tools en bibliotheken die de ontwikkeling versnellen, zoals automatische codegeneratie, geautomatiseerd testen en migreren voor databasebeheer.
  3. Volwassen ecosysteem: Ruby on Rails heeft een volwassen ecosysteem met een actieve gemeenschap van ontwikkelaars die voortdurend nieuwe tools, zoals libraries en plugins, ontwikkelen. Hierdoor hebben ontwikkelaars toegang tot een breed scala aan functionaliteiten die gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in hun applicaties, zonder dat ze alles zelf hoeven te programmeren.
  4. Schaalbaarheid: Hoewel Rails bekend staat om zijn vermogen om snel prototypes en MVP’s (Minimum Viable Products; ofwel de minimale versie van een product om live mee te gaan) te ontwikkelen, is het ook zeer schaalbaar. Rails maakt gebruik van een modulair ontwerp en biedt ingebouwde tools voor caching, database-optimalisatie en load balancing, waardoor applicaties kunnen meegroeien met de toenemende gebruikersbehoeften. Ruby on Rails is daarnaast uitermate geschikt voor het ontwikkelen van applicaties die zowel voor laptops als mobiel geschikt zijn.
  5. Kostenbesparing: Door de productiviteit en snelheid van ontwikkeling die Rails biedt, kunnen start-ups kosten besparen in vergelijking met andere frameworks. Het vermogen om snel functionaliteit op te bouwen en iteratief te verbeteren, betekent minder ontwikkelingstijd en dus minder kosten.

Start-ups die groot zijn geworden met Ruby on Rails

Nu we een goed begrip hebben van wat Ruby on Rails te bieden heeft, laten we eens kijken naar enkele bekende start-ups die groot zijn geworden met behulp van dit framework en waarom dit hen is gelukt:

Airbnb Ruby on Rails

1. Airbnb

Dit wereldberoemde platform voor reis-accommodaties werd gebouwd met Ruby on Rails. Het framework bood de flexibiliteit en ontwikkelingssnelheid die Airbnb nodig had om snel een schaalbare webapplicatie te lanceren. Het modulaire ontwerp van Rails heeft het Airbnb-team ook enorm geholpen om functionaliteit toe te voegen en aan te passen naarmate het bedrijf groeide.

Shopify Ruby on Rails

2. Shopify

Dit toonaangevende e-commerceplatform vertrouwde op Ruby on Rails om zijn platform te ontwikkelen. Rails bood Shopify de mogelijkheid om snel nieuwe functies toe te voegen en de schaalbaarheid om miljoenen winkels te ondersteunen. Terwijl Shopify groeide, heeft het bedrijf delen van zijn infrastructuur naar andere talen verplaatst, maar Rails blijft nog steeds een essentieel onderdeel van hun technologiestack.

Github Ruby on Rails

3. Github

Dit populaire platform voor het hosten van softwareontwikkelingsprojecten is ook opgebouwd met Ruby on Rails. De eenvoud en goede leesbaarheid van de Ruby-taal hebben een grote bijdrage geleverd aan het succes van GitHub. Het stelde ontwikkelaars in staat om snel en gemakkelijk door codebases te navigeren en feedback te geven op projecten.

4. Twitch

Het grootste livestreamingplatform voor gamers maakte oorspronkelijk gebruik van Ruby on Rails voor zijn webapplicatie. Het snelle ontwikkelingsproces en de mogelijkheid om snel nieuwe functies te implementeren, waren cruciaal voor het succes van Twitch. Terwijl Twitch groeide en schaalbaarheid een grotere uitdaging werd, heeft het bedrijf delen van de infrastructuur naar andere technologieën gemigreerd, maar Rails blijft nog steeds een belangrijk onderdeel van hun technologiestack.

Dit zijn enkele prominente voorbeelden en er zijn nog legio andere grote namen die hun bekendheid en succes danken aan Rails, waaronder:

Twitter Ruby on Rails X
Etsy Ruby on Rails
Hulu Ruby on Rails
Soundcloud Ruby on Rails
Basecamp Ruby on Rails
Zendesk Ruby on Rails
Bloomberg Ruby on Rails
Groupon Ruby on Rails
Couchsurfing Ruby on Rails
Dribble Ruby on Rails

Best Practices bij Ruby on Rails Projecten

Naast deze bekende start-ups zijn er talloze andere organisaties die met succes Ruby on Rails hebben gebruikt voor hun projecten. We zien dat veel van deze merken dezelfde cruciale Best Practices hebben ingezet bij de ontwikkeling van hun projecten. Dit zijn vier van de belangrijke Best Practices:

  1. Testgedreven ontwikkeling (TDD): Ruby on Rails stimuleert het gebruik van testgedreven ontwikkeling, waarbij ontwikkelaars eerst tests schrijven en vervolgens code implementeren om aan die tests te voldoen. Zo wordt de kwaliteit en de stabiliteit van de applicatie geborgd, vooral wanneer er iteraties en wijzigingen worden doorgevoerd.
  2. Gebruik van Ruby Gems: Ruby Gems zijn pakketten met herbruikbare code die functionaliteit toevoegen aan een Ruby on Rails-applicatie. Door gebruik te maken van populaire en betrouwbare Gems kunnen ontwikkelaars de ontwikkeling versnellen, omdat ze niet telkens het wiel opnieuw hoeven uit te vinden.
  3. Schaalbare architectuur: Bij het ontwerpen van Ruby on Rails-applicaties is het belangrijk om te anticiperen op toekomstige groei en schaalbaarheid. Het gebruik van eerdergenoemde technieken, zoals caching en load balancing, kan helpen om de prestaties en schaalbaarheid van de applicatie te verbeteren.
  4. Security: Informatiebeveiliging en cyber security zijn cruciale aspecten van elke applicatie. Het is essentieel om best practices voor beveiliging in Rails te volgen, zoals het gebruik van beveiligde authenticatie- en autorisatietechnieken, het beschermen tegen SQL-injecties en het implementeren van beveiligde sessiemanagement.

Onze ervaring met Ruby on Rails

Bij musQueteer ontwikkelen we al jaren met Ruby on Rails. Zo ontwikkelden we E-commerce oplossingen, dynamische websites, webapplicaties (voor desktop/laptop en mobile) en Saas (Software as a Service) oplossingen. Daarbij gebruiken we Ruby on Rails veel om applicaties te integreren met Salesforce, ’s werelds meest bekende Customer Relationship Management platform.

Onze ontwikkelaars zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen met Ruby on Rails; van het ‘from scratch’ ontwikkelen van een nieuwe oplossing, tot het onderhoud en updaten van oudere code. Zij volgden opleidingen en bootcamps (onder meer aan het vermaarde Le Wagon) om helemaal op de hoogte te zijn van geldende standaarden en de meest waardevolle Best Practices omtrent Ruby on Rails. Dit bleek de gouden combinatie met de al aanwezige expertise op het gebied van engineering en business administration (MBA). Met ons full stack ontwikkelingsteam koppelen wij zo technisch vernuft met een scherp bedrijfsmatig inzicht, om al onze opdrachtgevers een complete en holistische oplossing te kunnen bieden.

Ruby on Rails voor jouw start-up?

Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Ruby on Rails en hoe het kan helpen bij het lanceren van jouw start-up? Loop je met jouw huidige scale-up tegen technische grenzen aan en zoek je een goed platform dat meeschaalt met jouw ambitie? Of ben je op zoek naar een ontzorger die onderhoud van jouw bestaande Ruby on Rails omgeving over kan nemen? Neem dan gerust contact met ons op!

Arnd Jan Prause

Vraag het onze specialisten

Wil je meer weten over Ruby on Rails voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact op met Arnd Jan Prause, Founder en Consultant bij musQueteer

Ook interessant voor u?