Musqueteer

musQueteer logo

Life Sciences

Zo dragen data en IT bij aan kwaliteit van de zorg

In de Life Sciences branche worden enorme hoeveelheden data gegenereerd en verzameld, uit verschillende bronnen. Denk hierbij alleen al aan sensordata en resultaten uit klinische onderzoeken. Er is een aanzienlijk risico dat informatie en processen onoverzichtelijk en onhandelbaar worden en dat de overvloed aan data er juist voor zorgt dat het complete beeld van een patiënt ontbreekt. Terwijl het uiteindelijk draait om het 360-graden beeld van de betreffende persoon! Reden te meer om zorgvuldig om te gaan met data, zodat deze voor je gaat werken. Zonder dat je er hoofdpijn van krijgt.

Wat gebeurt er met data in Life Sciences?

Life Sciences is de branche die zich bezighoudt met de gezondheid van mens en dier. Deze branche staat bekend als een technologie-intensieve sector met grote innovatiekracht. Organisaties in de Life Sciences sector zijn bijvoorbeeld actief in de medische technologie, (bio)farmacie en regeneratieve geneeskunde.

We zien regelmatig dat het beheer van data in de Life Sciences branche problematisch wordt. Vaak is data namelijk verspreid over verschillende systemen en formaten, maar ook hebben we in deze branche (terecht) te maken met strenge eisen voor compliance op gebied van gegevensbescherming en privacy. Deze combinatie vormt een uitdaging in de interoperabiliteit van data in de praktijk. De complexiteit en de veranderlijke aard van deze compliance-vereisten maken het moeilijk om nieuwe technologieën, tools of zelfs velden te implementeren. Daarbij wordt het steeds lastiger om grote hoeveelheden data te analyseren en te interpreteren op een manier die ook daadwerkelijk wat oplevert voor de patiënt.

Salesforce voor Life Sciences en Health Care

Misschien is Salesforce voor Life Sciences organisaties niet de eerste logische keuze, omdat Salesforce bekend staat als een commerciële tool, maar schijn bedriegt. Salesforce heeft inmiddels zoveel gebruikers in de Life Sciences en Healthcare, dat ze hier zelfs een speciale vertical voor ontwikkeld hebben: Salesforce Health Cloud. 

Waarom is Salesforce dan zo geschikt voor Life Sciences organisaties? Er zijn een aantal belangrijke voordelen te noemen:

Flexibiliteit en aanpasbaarheid

Salesforce is een zeer flexibel en aanpasbaar platform dat kan worden aangepast aan de unieke behoeften van Life Sciences organisaties. Het biedt een breed scala aan functies en mogelijkheden die kunnen worden geconfigureerd en aangepast om te voldoen aan de specifieke vereisten van verschillende teams en afdelingen.

Gegevensbeheer

Salesforce biedt krachtige gegevensbeheerfuncties waarmee Life Sciences organisaties grote hoeveelheden gegevens kunnen opslaan, beheren en analyseren. Zo kun je eindelijk gegevens uit verschillende bronnen integreren en analyseren, voor beter inzicht.

Mobile-first:

Salesforce is een mobile-first platform, wat betekent dat het is ontworpen om op mobiele apparaten te werken. Dit is vooral belangrijk voor Life Sciences organisaties, waar mobiele toegang tot gegevens en applicaties essentieel is voor medische professionals die onderweg zijn.

Samenwerking en communicatie

Salesforce biedt mogelijkheden voor samenwerking en communicatie tussen verschillende teams en afdelingen binnen Life Sciences organisaties. Het stelt gebruikers in staat om informatie en kennis te delen, workflows te automatiseren en realtime samen te werken aan projecten en initiatieven.

Veiligheid en compliance

Salesforce is niet voor niets wereldleider in CRM en ERP. Het is een zeer veilig platform dat voldoet aan de strenge beveiligings- en compliance-normen van de Life Sciences sector. Het biedt ingebouwde beveiligingsfuncties, zoals multi-factor authenticatie en data-encryptie, en is gecertificeerd voor normen zoals HIPAA en GDPR. Ook voor organisaties die compliant willen/moeten zijn met de FDA 21 CFR Part 11 regelgeving, heeft Salesforce de tools in huis om zorgvuldig om te gaan met elektronische dossiers en elektronische handtekeningen. Het doel hiervan is om te verzekeren dat digitale gegevens net zo betrouwbaar zijn als handgeschreven of ‘hard copy’ documenten.

Heb je een vraag?

Onze collega’s staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Salesforce Health Cloud

Salesforce Health Cloud is een cloudgebaseerd platform van Salesforce dat specifiek is ontworpen voor de Life Sciences en Healthcare branches. Het is krachtige software voor het beheren van patiëntgegevens en het verbeteren van de patiëntenzorg. Met Health Cloud kunnen zorgteams gegevens over patiënten en klinische processen beheren, samenwerken en delen. Zo verbeteren ze patiëntbetrokkenheid en gezondheidsresultaten.

Enkele belangrijke functies en mogelijkheden van Salesforce Health Cloud zijn:

  1. Patiëntprofielen: Health Cloud biedt een 360-graden beeld van patiënten, inclusief hun medische geschiedenis, diagnoses, behandelingen, medicatie en andere relevante gegevens. Dit maakt het gemakkelijk voor zorgteams om betere beslissingen te nemen en geïnformeerde zorgplannen te ontwikkelen.
  2. Care Management: Health Cloud ondersteunt de coördinatie en het beheer van de zorg van patiënten over meerdere zorgteams, disciplines en zorgomgevingen heen. Zorgteams kunnen zorgplannen opstellen, zorgtaken toewijzen en opvolgen, en patiënten in realtime ondersteunen.
  3. Samenwerking: Health Cloud maakt het gemakkelijk voor zorgteams om samen te werken en te communiceren via een centraal platform. Ze kunnen patiëntgegevens delen, documenten en klinische notities bijhouden en veilig communiceren.
  4. Analytics en rapportage: Health Cloud biedt krachtige analytics- en rapportagemogelijkheden, waarmee zorgteams inzicht kunnen krijgen in de gezondheidsresultaten van patiënten, trends kunnen identificeren en hun zorgprocessen kunnen optimaliseren.

Integratie met partijen zoals Siilo

Salesforce Health Cloud biedt integratiemogelijkheden met andere systemen en toepassingen die worden gebruikt in de Life Sciences en Healthcare sector, waaronder Siilo voor veilige communicatie tussen medische professionals.

Dit betekent dat medische professionals die Siilo gebruiken, de mogelijkheid hebben om Siilo-berichten en conversaties te integreren in Salesforce-records, zoals patiëntgegevens en klinische proeven. Dit verbetert de samenwerking tussen zorgteams en maakt de zorg efficiënter.

Standaard waar het kan

maatwerk waar het moet

Van zichzelf heeft Salesforce al een scala aan mogelijkheden voor de Life Sciences sector (zoals beschikbaar in Salesforce Health Cloud). Maar het kan natuurlijk voorkomen dat een koppeling gemaakt moet worden om Salesforce nog beter aan de processen in je organisatie te linken. Hiervoor ontwikkelen de musQueteer developers met Ruby on Rails en op het Heroku Cloud platform. Onze developers ontwikkelen high secure webapps die cyber aanvallen effectief het hoofd bieden, ongeacht op welk niveau in het systeem de aanval plaatsvindt.

Op Cloud platform Heroku bouwen wij elke gewenste webapp (bijvoorbeeld met de Ruby programmeertaal). Ontwikkelen op Heroku is eenvoudig gemaakt en deployment is supersnel. Heroku heeft in verhouding namelijk maar weinig rekenkracht nodig.

De voordelen hiervan zijn meervoudig. Enerzijds bespaar je kosten, omdat in een cloudgebaseerde infrastructuur doorgaans betaald wordt voor de benodigde rekenkracht. Daarnaast ben je beter schaalbaar, omdat je eenvoudig extra resources aan de webapp kunt toewijzen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over hardwarebeperkingen. Dit stelt je in staat om snel te reageren op veranderingen in de vraag naar de applicatie en ervoor te zorgen dat deze soepel blijft werken, zelfs bij hoge belasting. Als je geen zorgen hebt over benodigde rekenkracht en complexe infrastructuur, kun je je concentreren op het bouwen van geweldige applicaties. Zo maakt ook ontwikkelen op Heroku het leven van onze opdrachtgevers een beetje makkelijker, sneller en leuker.

Datamigratie experts

Overgaan op een nieuw systeem (of dat nu Salesforce is, of AFAS, Dynamics of een ander systeem), betekent altijd dat er grote hoeveelheden data op een veilige en volledige manier van het legacy systeem naar een nieuw systeem moeten worden verhuisd. We zien dat het verhuizen van deze data bij veel van dit soort ingrijpende trajecten onderschat wordt. En dat kan een behoorlijk continuïteitsrisico opleveren.

Gelukkig hebben onze consultants (naast het implementeren van Salesforce en ontwikkelen van maatwerk software) een schat aan ervaring en kennis om jouw data op een goede manier te migreren naar een nieuw systeem. Voor meer informatie over Datamigratie, bekijk onze pagina IT Projectmanagement of download de Whitepaper Datamigratie:

Ervaren support voor soepele processen

In Life Sciences wordt gewerkt in de onderzoeksfeer, maar ook met mensen in kritieke omstandigheden. Daarom is het essentieel dat je altijd kunt vertrouwen op je data en er slechts minimaal storingen optreden. Salesforce heeft een uitgebreid track record op dat gebied en wij staan hier vierkant achter. In het zeldzame geval dat er toch iets misloopt, staat onze kundige en klantgerichte support afdeling voor je klaar om alles zo snel mogelijk weer draaiend te krijgen.

Meer weten over Salesforce in Life Sciences?

Plan vrijblijvend een demonstratie!

Meer weten over IT Projectmanagement?

Lees dan hier verder: