Musqueteer

musQueteer logo

Werkstudenten inzetten bij grote IT projecten

Deel dit bericht

Onze missie is om tijdrovend, complex en vervelend werk weer snel, makkelijk en leuk te maken! Dat doen we met onze IT dienstverlening en het integreren van Salesforce, waarbij de inzet van het perfecte team cruciaal is. Onze methodiek is gestoeld op het bij elkaar brengen van de juiste mensen voor de job, om zo efficiënt mogelijk het gewenste resultaat te bereiken. Naast doorgewinterde seniors, heb je in je team namelijk ook ambitieuze en intelligente juniors nodig. Wij zetten voor deze gouden combo graag werkstudenten in. In deze case lees je waarom en bovendien hoe onze opdrachtgevers dat ervaren.

Wat zijn werkstudenten?

Werkstudenten zijn studenten die naast hun studie werkervaring willen opdoen door te werken in een parttime baan; en dan natuurlijk bij voorkeur in het vakgebied dat past bij hun studie. Daarmee verschilt de werkstudent met de ongeschoolde flexwerker. In ons geval kiezen wij graag studenten die bezig zijn met IT, Bedrijfskunde of aanverwante studies. Maar ook als het werk niet direct aansluit bij hun studie, kunnen werkstudenten perfect worden ingezet voor algemene werkzaamheden. Veelvoorkomende taken waar zij worden ingezet, zijn bijvoorbeeld op het gebied van klantenservice, data-entry en projectondersteuning.

Wanneer zet je werkstudenten in?

Vrijwel elke organisatie heeft wel eens te maken met piekdrukte, waar het werk zich steeds verder opstapelt. Om extra capaciteit te bieden tijdens deze pieken of bijvoorbeeld tijdens projecten, is het geweldig om met werkstudenten te werken. Daarnaast is het denkbaar dat er wordt nagedacht over het aannemen van een nieuwe collega, maar dat er nog niet de werkvoorraad ligt om die nieuwe werknemer fulltime aan de slag te hebben. Als de organisatie start met het inzetten van één of meerdere werkstudenten, blijft het werk in elk geval niet te lang liggen en kan de afdeling Sales aan het werk met de acquisitie die hoort bij deze volgende stap.

Voordelen van de inzet van werkstudenten

Wij vinden het belangrijk om te investeren in de professionals van de toekomst. Al sinds dag 1 maken we bij musQueteer dankbaar gebruik van onze flexibele schil. Het werken met werkstudenten heeft zoveel voordelen, dat het tijd wordt om ze eens op een rijtje te zetten:

  1. Frisse perspectieven: Werkstudenten brengen vaak nieuwe en innovatieve ideeën naar je organisatie. Omdat ze nog in opleiding zijn, hebben ze kennisgemaakt met de meest recente ontwikkelingen in hun vakgebied en kunnen ze nieuwe inzichten bieden en innovatie stimuleren.
  2. Flexibiliteit: Werkstudenten zijn vaak op zoek naar flexibele werkschema’s om hun studie te kunnen combineren met hun werk. Dit maakt ze geknipt voor projecten of taken die (tijdelijk) extra capaciteit nodig hebben tijdens piekdrukte.
  3. Kostenbesparing: Werkstudenten zijn over het algemeen minder duur dan ervaren fulltime medewerkers. Daar staat weliswaar tegenover dat er soms wat meer tijd nodig is om het werk te doen, maar met de juiste begeleiding leidt het werken met werkstudenten meestal tot een kostenbesparing.
  4. Mogelijkheid om talent aan te trekken: We hebben allemaal gehoord van ‘The War for Talent’. Goede medewerkers zijn schaars en daarom worden de professionals van de toekomst vaak al tijdens hun studie benaderd door potentiële toekomstige werkgevers. De student is op zoek naar relevante werkervaring en de kans om te leren van ervaren professionals in hun vakgebied. Dit biedt jou de mogelijkheid om nieuw talent aan te trekken en de toppers voor langere termijn aan je te binden.
  5. Volledig ingewerkte nieuwe medewerkers: Stel je voor dat je die nieuwe fulltime collega hebt aangenomen en deze is vanaf dag 1 volledig operationeel, zonder een inwerktraject van een paar maanden! Het kan, als je die nieuwe collega al eerder als werkstudent hebt ingezet. De ex-werkstudenten kennen de structuren in je organisatie, kennen jouw kwaliteitsbeleving en weten wat je belangrijk vindt. Werkstudenten leren tijdens hun werk de vaardigheden en kennis die ze nodig hebben om op langere termijn het verschil te maken.

Hoe ervaren onze opdrachtgevers het werken met werkstudenten?

Wij kunnen zelf wel roepen hoe goed onze werkstudenten zijn, maar het bewijs wordt geleverd door onze opdrachtgevers:

Joelle Guerin, Project Manager bij de EuroQol Research Foundation
“Wij werken al jarenlang prettig met musQueteer en het model met werkstudenten bevalt ons erg goed. Arnd Jan is een geweldige leider voor het team.

Het werken met de werkstudenten van musQueteer levert een waardevolle bijdrage aan EuroQol’s review proces. Dit proces is zeer gedetailleerd en je hebt hier een goed oog voor detail nodig. MusQueteer neemt verantwoordelijkheid voor alle lagen van ons uitgebreide Quality Assurance proces.

De focus van de werkstudenten ligt hierbij op administratieve taken. Met name omdat dit werk is waar geen lang trainingstraject voor nodig is, want studenten kunnen wel eens wisselen. Maar ze leren erg snel en je merkt dat ze heel gretig zijn om iets nieuws te leren.”

"Uiteindelijk leidt de inzet van musQueteer’s werkstudenten tot een beter EuroQol product, ook omdat wij ons zo kunnen focussen op andere initiatieven binnen onze organisatie.”
Joelle Guerin
Project Manager bij de EuroQol Research Foundation

Hoe ervaren werkstudenten het werken bij musQueteer?

Minstens net zo belangrijk als de ervaring van onze opdrachtgevers, vinden wij de ervaringen van onze werkstudenten zelf. We vragen het Max van Lith:

“Via een huisgenoot werd ik voorgesteld bij musQueteer. Je kunt natuurlijk veel soorten bijbaantjes vinden als student, maar ik zocht een bijbaan met uitdaging en die aansloot op mijn interesse. En daarbij was ook de persoonlijke match doorslaggevend; het is erg leuk om met de andere musQueteers te werken.

Als student Business Administration (met de specialisatie Finance), hou ik van cijfers. Dus om bijvoorbeeld Excel en dat soort programma’s beter te leren kennen en mijn skills te ontwikkelen is deze bijbaan perfect! Dit jaar heb ik mijn bachelor afgerond en na de zomer begin ik aan mijn master. Daarna ga ik op zoek naar een baan in de Finance sector en hierbij sluit mijn werk voor musQueteer veel beter aan dan een baan in de horeca. Door de fijne samenwerking bij musQueteer, ben ik meer gemotiveerd geraakt om bij een start-up of scale-up te gaan werken. Daarvoor dacht ik alleen aan de grote bedrijven (vanwege doorgroeipotentieel), maar heb nu ervaren dat je bij een start-up veel meer impact kan maken op persoonlijk niveau.

Toen ik startte bij musQueteer, kwam ik terecht op het project bij EuroQol en werd ik goed ingewerkt door een andere werkstudent. Begin dit jaar heb ik meer verantwoordelijkheid gekregen en onderhoud ik ook regelmatig contact met mijn opdrachtgever Joelle.

Het werk dat ik voornamelijk doe, is bijvoorbeeld data entry en data validatie. Ik werk hiervoor onder meer in REDCap, wat erg goed geschikt is voor online en offline data capture voor onderzoeksstudies. We maken templates die we in REDCap gieten, passen waar nodig codes aan en matchen de opmaak met de verwachting van de opdrachtgever.”

"Het is super waardevol om werkervaring in het bedrijfsleven op te doen op deze manier. Daar ga ik nog lang plezier van hebben! ”
Max van Lith
Werkstudent bij musQueteer

Hoe kom je aan het juiste talent?

Genoeg redenen om werkstudenten serieus te overwegen. Maar dat is misschien makkelijker gezegd, dan gedaan… Ervaring maakt immers de meester. Sinds onze oprichting werken wij al met deze vorm van een flexibele schil en hebben een groot en waardevol netwerk, met toegang tot toptalenten die studeren aan de beste opleidingen. Heb je een groot IT-project waar je veel menskracht voor nodig hebt? Leg je uitdaging dan gerust aan ons voor. Wij denken graag met je mee hoe we dit project zo plezierig en efficiënt mogelijk voor je kunnen opleveren.

Wij zetten werkstudenten bijvoorbeeld in bij het implementeren van nieuwe software/systemen en de data-migratie die daarbij komt kijken. Maar er zijn nog veel meer scenario’s waar de inzet van werkstudenten slim kan zijn. We horen graag of we je hierbij kunnen helpen.

Arnd Jan Prause

Vraag het onze specialisten

Wil je meer weten over het werken met werkstudenten bij grootschalige IT projecten? Neem dan gerust contact op met Arnd Jan Prause, Founder en Consultant bij musQueteer

Ook interessant voor u?