Musqueteer

musQueteer logo

All for One – studiefonds voor Filipijnse jongeren

Studiefonds All for One

Deel dit bericht

Een deel van ons ontwikkelingsteam werkt remote vanuit de Filipijnen; hier hebben we fantastische medewerkers gevonden. Niet alleen in kennis, maar ook in de match met onze bedrijfscultuur. Gezien deze match tussen ons bedrijf en de Filipijnen, wilden we graag wat terugdoen. Onze collega’s zijn allemaal goed opgeleid, maar we zijn ons ervan bewust dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daarom ontstond het idee om een studiefonds op te richten voor Filipijnse jongeren. We noemen het (geheel in lijn met musQueteer): All for One.

Arnd Jan Prause, co-founder bij musQueteer, vertelt: “Een middelbare schoolvriend van me, Gijs Heuvingh, heeft samen met zijn vouw Eva jarenlang vrijwilligerswerk gedaan in Cambodja. Uiteindelijk beseften zij dat vrijwilligerswerk vaak tijdelijk en wat grillig is. Met educatie maak je blijvend impact op iemands leven, dus zijn zij gestart met de stichting Chance2Study. Sinds 2014 hebben wij deze stichting ook gesteund met donaties en hebben zij met onze steun IT studenten studiebeurzen verstrekt. Dit doen zij nu al 14 jaar, dus ze hebben een waanzinnige berg ervaring opgedaan. Daarom heeft Gijs er bij ons op kantoor alles over verteld; tips en tricks, maar ook de valkuilen.”

Simpel gezegd willen we niet gewoon donaties doen, maar echt betrokken zijn. Van Chance2Study hebben we een goede invalshoek meegekregen. Arnd Jan: “Chance2Study heeft slechts enkele voorwaarden voor de studiebeurs: aanwezigheid bij het onderwijs is belangrijk, de ouders of familie moeten erachter staan en de studenten moeten goede resultaten kunnen halen. Alle studiekosten en -boeken worden betaald. Er is contact met de student, maar ook met de universiteit op locatie om presentie te rapporteren. Als de student niet meer zou komen opdagen, dan stopt ook de betaling. Zo’n model gaan wij ook hanteren. Nu is het natuurlijk niet zo dat we direct stoppen met één gemist college. Maar als er meer lessen gemist worden of de resultaten vallen tegen, gaan we in gesprek met de student. Soms zijn er immers omstandigheden die afwezigheid of tegenvallende resultaten verklaren. Als dat het geval is, zoeken we samen naar een oplossing.”

Een vinger aan de pols is voor alle betrokken partijen prettig. Daarbij wordt wel opgemerkt dat er weliswaar echte betrokkenheid is en we niet simpelweg geld willen overmaken, maar dat het niet de wens is om er dagelijks bovenop te moeten zitten. Maar we hebben dan ook een lokale vertegenwoordiging, in de vorm van onze Filipijnse collega’s.

Voor wie is de studiebeurs?

Dat brengt ons op een ander punt: wie komt in aanmerking voor een studiebeurs vanuit musQueteer? Arnd Jan: “Bij Chance2Study worden kandidaten voorgedragen vanuit hun goede contacten bij verschillende NGO’s in Cambodja, maar wij hebben natuurlijk onze collega’s ter plekke. We beginnen dus door hen ieder een kandidaat aan te laten dragen waarvan zij denken dat ze het willen, kunnen en verdienen. Deze kandidaten kunnen vervolgens solliciteren naar de All for One studiebeurs en op basis van die sollicitaties kiezen we wie we de beurs gunnen.” Als het traject zo dichtbij huis start, hebben we natuurlijk al direct een contactpunt. Ook voor de keuze van opleidingsinstituut beginnen we dichtbij huis. Het toeval wil dat de ouders van één van onze Filipijnse collega’s een onderwijsinstelling hebben. Dat lijkt ons een perfecte plek om te beginnen.

Heldere communicatie

“We willen heel transparant zijn en zorgen voor helderheid en duidelijke regels. Er is namelijk ook een afbreukrisico,” zegt Arnd Jan. “Stel dat een kandidaat het toch niet haalt, op wat voor manier dan ook, met als resultaat dat we de toelage stop moeten zetten, dan heeft dat misschien consequenties voor de band van onze collega met die kandidaat. Maar ook voor een kandidaat zelf kan het stoppen van de beurs schadelijk zijn. Daarom willen we ook die vinger aan de pols houden. Als het ergens stokt, kijken we eerst of het op te lossen is. Heb je iets anders nodig? Ga je er wat langer over doen? Dan gaan we gewoon in gesprek.”

Levensveranderende impact

Een studiebeurs is zeer waardevol. Niet alleen in termen van geld, maar vooral de impact die de studie voor deze persoon heeft. Dat is ‘life changing’. Gijs gaf een voorbeeld: “Soms gaan we langs bij oud-studenten. Zo zagen we dat een oud-student provisorisch een schoolgebouwtje heeft gemaakt, waarin hij kinderen uit zijn dorp Engelse les geeft. Hij geeft dus het geschenk van educatie door aan de nieuwe generatie en dat is prachtig!” Uiteraard delen we toekomstig nieuws omtrent All for One, zodra het zich ontwikkelt.
Arnd Jan Prause

Heb je een vraag?

Wil je meer weten over het All for One studiefonds? Neem dan gerust contact op met Arnd Jan Prause, Founder en Consultant bij musQueteer

Ook interessant voor u?