Musqueteer

musQueteer logo

Flow in het project houden voor Dot Robot

Dot Robot Case

Deel dit bericht

Dot Robot Systems is gespecialiseerd in het ontwikkelen van hardware, control systems en embedded software, met name voor Electric Vehicles en Robotics. Door een offshorebedrijf werden ze benaderd voor de robotische optimalisatie van het leggen van datakabels in de Atlantische Oceaan. Een zeer uitdagend project, waar ook maatwerk software voor nodig was. Voor de begeleiding van het remote software-ontwikkelingsteam in Egypte, schakelden ze musQueteer in.

Wie is Dot Robot?

We spreken met Jai Rambaratsingh, Managing Director bij Dot Robot. Jai introduceert het bedrijf: “We zijn met name actief op het gebied van Elektrische Voertuigen en Robotics. Als je kijkt naar het domein Elektrische Voertuigen, onderkennen we drie segmenten: Light Electric Vehicles (LEV), een middensegment, zoals de automobielindustrie en zogenaamde Heavy Electric Vehicles (HEV). Wij werken met name in de LEV en HEV segmenten.”

Ter illustratie geeft Jai wat voorbeelden. “Bij een Light Electric Vehicle kun je bijvoorbeeld denken aan bezorgvoertuigen of scootmobielen. Die laatste zijn nu vaak lompe, beige apparaten, uitsluitend gericht op ouderen. Een opdrachtgever richt zich in dit segment juist ook op mensen die jonger zijn of zich jonger voelen. Zij richten zich bijvoorbeeld op paralympische sporters, jongeren en ook ouderen die meer willen met hun scootmobiel. Met een ‘award-winning’ design en bijvoorbeeld 4-wheel drive bieden zij veel meer bewegingsvrijheid dan een klassieke scootmobiel. Wij ontwikkelden voor dit product de hele drive train; de communicatie met batterijen, computer voor aansturing, motoren, joysticks, schermpjes en een bedienpaneel voor de besturing.”

In de toepassing lijkt er een behoorlijk contrast te zijn tussen een scootmobiel en bouwmaterieel. Jai nuanceert: “De machines zijn groter, maar de principes zijn hetzelfde. In het HEV segment elektrificeren we bijvoorbeeld graafmachines, tractoren; machines van soms wel 30-50 ton. Met elektrificeren bedoelen we het vervangen van een traditionele aandrijflijn op basis van fossiele brandstoffen, door een elektrische aandrijflijn. Dit is een niche waarin we zeer succesvol zijn. De vraag wordt mede veroorzaakt door de wetgeving die steeds strengere eisen stelt aan CO2- en stikstof-uitstoot. Een elektrische aandrijflijn is compleet emissieloos, dus dit is een fantastische oplossing voor de bouwsector.

Zo dragen we vanuit Dot Robot bij aan het terugdringen van de uitstoot van CO en stikstof en dit is iets dat heel dicht bij ons als team ligt.

Voor het segment Robotics geldt ook dat er veel technische overeenkomsten zijn tussen de verschillende toepassingen en met de Elektrische Voertuigen. De robots die die we ontwikkelen, hebben motoren, batterijtechnologie, hardware en complexe besturingssoftware die we daarmee dus breed kunnen inzetten in onze business. Naast het feit dat onze robots schoon en emissieloos hun werk doen, zorgen zij er ook voor dat mensen ontlast worden van repetitief of gevaarlijk werk en geassisteerd worden bij complexe taken.”

Dot Robot - data kabels op de bodem van de oceaan
Datakabels worden onder meer met dit soort schepen in de oceaan gelegd.

Datakabels in de Atlantische Oceaan

Door een offshorebedrijf werd Dot Robot benaderd of ze konden helpen om het leggen van datakabels in de Atlantische Oceaan te optimaliseren. Deze kabels moeten namelijk niet te slap, maar ook niet te strak liggen. Als een kabel te slap ligt, kost het je met deze afstanden al snel honderden tot duizenden kilometers kabel teveel. Komt een kabel te strak te liggen, is er het risico dat de kabel knapt. De robotica oplossing die uiteindelijk is ontwikkeld, helpt de bemanning bij de besturing van het schip.

“Daar komt natuurlijk waanzinnig veel bij kijken,” zegt Jai. “Snelheid van het schip, snelheid van de lier, maar ook windsnelheid, diepte en grilligheid van de bodem, golfslag, stroming… Super complex, maar daar zagen we een hele mooie uitdaging. De expertise die wij inbrachten lag met name op de meet- en regeltechniek, maar een project als dit heeft ook een significante software-component. Hiervoor kozen we voor de samenwerking met een team van software-ontwikkelaars van musQueteer, die hiervoor een team in Egypte hebben geselecteerd. Outsourcen naar een remote team heeft natuurlijk altijd wat extra frictie, zoals een cultuurbarrière en de virtuele communicatie. Uit mijn tijd bij Accenture had ik goede ervaringen met Woen Hing Woei van musQueteer, dus ik vroeg hem om ons hierbij te helpen.”

"Het risico dat een proces inefficiënt wordt, is enorm. MusQueteer heeft gezorgd dat de flow in het project bleef. Zonder hen waren we dit project nooit aangegaan."
Jai Rambaratsingh
Managing Director, Dot Robot

In grote organisaties liggen vrijwel alle processen al vast. In kleinere en meer innovatieve omgevingen, moet er nog veel vanuit visie worden gehandeld. Ook moet er relatief veel ruimte zijn om nog tijdens het ontwikkelen keuzes te maken en bij te sturen. Of zelfs het maken van een keuze uit te stellen…
Jai: ”MusQueteer moest zorgen dat de programmeurs in Egypte aan het werk konden blijven. Maar aangezien die programmeurs natuurlijk geen experts zijn op het gebied van het leggen van datakabels op de bodem van de Atlantische Oceaan, hebben zij duidelijke instructies en resources nodig om aan het werk te kunnen. Dit vereiste een zeer nauwkeurige aansturing, want het risico dat een proces inefficiënt wordt, is enorm. MusQueteer heeft gezorgd dat de flow in het project bleef. Zonder musQueteer waren we dit project nooit aangegaan.”

Software-ontwikkeling, maar dan leuker, sneller en makkelijker

Dot Robot kon zich focussen op zijn expertise, terwijl musQueteer de gehele administratie, aansturing, bewaking van tijdslijn en budgetten van de software bewaakte. “Met name het bewaken van budgetten is een hele voorname rol geweest voor musQueteer,” vertelt Jai. “Het risico van vertraging en dus budgetoverschrijding is nadrukkelijk aanwezig bij een remote team. Maar we hebben het voor elkaar gekregen om het project zo goed als OTIF (On Time In Full) op te leveren. Wij zijn uitermate tevreden met het resultaat en nog belangrijker: onze klant ook. MusQueteer heeft voor de software-ontwikkeling 90% van het technische en functionele projectmanagement bij Dot Robot weggehaald. Dit werkte echt enorm prettig.”

Meer weten over Dot Robot

Benieuwd naar wat Dot Robot allemaal nog meer doet? Bezoek dan zeker even de website op: www.dotrobotsystems.com.

Woen Hing Woei

Vraag het onze specialisten

Wilt u meer weten over projectmanagement en software-ontwikkeling? Neem dan gerust contact op met Woen Hing Woei, Founder en Consultant bij musQueteer

Ook interessant voor u?