Musqueteer

musQueteer logo

Britse overheid kiest voor standaardisering met Rails

Britse overheid Ruby on Rails

Deel dit bericht

Grote organisaties werken doorgaans met veel verschillende software applicaties. Deze moeten naadloos samenwerken en beheersbaar zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat alle applicaties, ontwikkeld door meerdere softwareontwikkelaars, zo ontwikkeld worden dat kwaliteit, interoperabiliteit en beheersbaarheid geborgd zijn? Dan kies je voor een gestandaardiseerde werkwijze. Lees hoe de Britse overheid dit deed voor hun preferente programmeertaal Ruby en bijbehorend framework Ruby on Rails.

Wat is Ruby on Rails?

Bij musQueteer werken we (naast JavaScript en Salesforce AppExchange) uitsluitend met Ruby als programmeertaal. Ruby on Rails, ook bekend als Rails, is een open-source webapplicatie framework dat is geschreven in Ruby. Het is ontworpen om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen van webapplicaties met een sterke nadruk op eenvoud, leesbaarheid en productiviteit.

Rails biedt een gestandaardiseerde ontwikkelingsstructuur die bekend staat als het “Convention over Configuration” principe. Dit betekent dat onze ontwikkelaars zich kunnen concentreren op het bouwen van de specifieke functies van hun applicatie en ontwikkelen van de logica in de code van Ruby on Rails, terwijl Rails de conventies en best practices implementeert voor taken zoals databaseconfiguratie, routing en het daadwerkelijk genereren van code. Dit levert uiteindelijk een kortere ontwikkelingstijd en een hogere productiviteit.

Standaardisering Rails voor de Britse overheid

Dit is precies de reden waarom de Britse overheid kiest voor Rails als ontwikkelstandaard voor het leeuwendeel van hun software applicaties. Dat niet alleen, het kiezen van een internationale standaard maakt het ontwikkelen met verschillende partijen eenduidig en overzichtelijk. Zij geven op hun website GOV.UK zelfs een uitgebreid overzicht van hoe zij willen dat externe partijen voor hen programmeren. Hierbij worden de volgende onderwerpen en best practices behandeld voor software architectuur en web architectuur:

  • Tooling
  • Configuratie
  • Organiseren van code
  • Documenteren van beslissingen
  • Test-strategieën

Wil je meer weten over deze onderwerpen, bekijk dan de website van de Britse overheid, waar zij hun conventies delen: https://docs.publishing.service.gov.uk/manual/conventions-for-rails-applications.html

Garandeer je continuïteit en voorkom vendor lock-in

Zeker wanneer je samenwerkt met meerdere softwareontwikkelaars, is het standaardiseren van de werkwijze een belangrijke stap in het borgen van de kwaliteit van je Rails applicaties. Je zorgt ervoor dat applicaties altijd optimaal samenwerken. Maar misschien nog belangrijker: je zorgt ervoor dat er altijd een Ruby on Rails ontwikkelaar is die vrij eenvoudig het beheer van de applicatie kan overnemen, wanneer de oorspronkelijke ontwikkelaar omvalt of niet meer naar wens presteert.

Standaard werkwijze geeft rust

Voor onze opdrachtgevers definiëren we indien gewenst ook een standaard werkwijze, met bijbehorende voorschriften en methodieken voor een solide architectuur en gedegen ontwikkelingsstandaard. Vind je dit interessant en ben je benieuwd wat dit voor jouw organisatie kan betekenen, neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen graag.

Arnd Jan Prause

Vraag het onze specialisten

Wil je meer weten over Ruby on Rails voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact op met Arnd Jan Prause, Founder en Consultant bij musQueteer

Ook interessant voor u?