Musqueteer

Woudschoten krijgt meer focus met Salesforce

Woudschoten - zomercursus kamermuziek - meer focus met Salesforce

Deel dit bericht

Sneller, leuker en makkelijker – ook voor non-profit

Zomercursus Woudschoten biedt al meer dan 60 jaar de kans aan jonge musici om hun spel naar een hoger niveau te brengen, omringd door gelijkgezinde generatiegenoten. Deze organisatie draait volledig op vrijwilligers, dus hoe efficiënter en prettiger de bedrijfsvoering loopt, hoe meer focus er is waar het echt om gaat: jonge mensen en muziek. Wij implementeerden hiervoor met veel plezier Salesforce.

Jongeren in kamermuziek

Muziek is onder jongeren super populair, maar het subgenre kamermuziek is tegenwoordig iets minder vanzelfsprekend. Woudschoten bestaat al meer dan 60 jaar. In de begintijd was het instrumentarium dat je schaart onder kamermuziek daarom veel gangbaarder dan nu. We spreken met Laura Prause, secretaris bij Woudschoten: “Wij richten ons op jongeren van 12 tot 25 jaar, die een instrument bespelen dat wij rekenen onder het instrumentarium voor kamermuziek. Denk bijvoorbeeld aan viool, cello, hoorn, dwarsfluit, fagot en piano. Maar we hebben ook een uitgebreide slagwerksectie. Elk jaar organiseert Zomercursus Woudschoten (Woudschoten in het kort) hiervoor een zomercursus van 10 dagen in de prachtige Groepsaccommodatie Beukenhof in Biezenmortel.”

Woudschoten Laura Prause ontvangt een bloem

Laura krijgt een bloem overhandigd door een deelneemster.

Waarom is een zomercursus voor jongeren zo waardevol?

Laura vertelt: “Muziek is een taal. Door hun gezamenlijke passie en interesse te delen, leren jongeren dezelfde taal te spreken. Als gelijkgestemden begrijpen ze elkaar. In principe geldt dit natuurlijk voor alle leeftijden, maar juist voor deze vormende leeftijd van 12-25 jaar geeft dat zo’n enorme diepgang en ontwikkeling. Mensen voelen zich zó begrepen; het is bijna therapeutisch.”

Zijn het een specifiek soort jongeren dat zich aanmeldt voor Woudschoten?

Laura: “De jongeren die bij ons komen, luisteren net zo goed naar popmuziek, rap, rock of andere muzieksoorten. Plat gezegd, zijn het ‘gewone pubers’, maar dan wel met een kwaliteit die wij als organisatie helpen ontwikkelen. Ze hebben normaal gesproken geen rugzakje of problemen. In sommige gevallen heeft iemand bijvoorbeeld ‘iets op het autistisch spectrum’. Ouders melden dit dan bij ons en vragen of we ze wat extra in de gaten willen houden, want op school is dit nodig. Grappig is dat dit op Woudschoten helemaal niet opvalt! Onze deelnemers zijn zo gepassioneerd bezig dat focus, plezier en contact maken als vanzelf gaan.”
Woudschoten studenten met instrumenten

"Plat gezegd, zijn het 'gewone pubers',
maar dan wel met een kwaliteit die wij als organisatie helpen ontwikkelen."

Muzikale ontwikkeling

Er wordt voor deelname aan de zomercursus wel verwacht dat de jongeren hun instrument op een bepaald niveau beheersen. Zo moet er even voorgespeeld worden, om te zorgen dat er altijd een goede klik mogelijk is in de groep. Laura: “Deelnemers komen soms uit een muzikaal gezin, maar soms ontdekken ze hun talent pas écht op Woudschoten. Het is mooi om te zien hoe ze dan tijdens Woudschoten beslissen dat zij professioneel in de muziek verder willen. Dat ze bijvoorbeeld inschrijven voor een conservatorium als vervolgopleiding. Soms zien we dan ook oud-deelnemers op TV, op grote podia of in theaters voorbijkomen. Een prominente oud-deelnemer is bijvoorbeeld Jaap van Zweden. Wat ik persoonlijk een mooie instelling vind, is dat je moet zorgen dat je oefent om te doen wat je leuk vindt; niet alleen om een doel te behalen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Elk jaar weer zien de vrijwilligers van Woudschoten de jongeren groeien. Soms is die eerste stap natuurlijk spannend. Laura geeft een voorbeeld: “We hadden ooit een meisje dat niet durfde. ‘Kan ik dat wel?’ Het antwoord daarop is volmondig JA! Na een goed gesprek hebben we hier de randvoorwaarden gecreëerd om deelname voor haar mogelijk te maken. Ze was na de eerste zomercursus zo enthousiast dat ze nu 20 anderen heeft overtuigd om ook te komen. Ze is een echte ambassadeur geworden! Dit meisje is zo enorm gegroeid in haar eigenwaarde. Daar heeft ze de rest van haar leven wat aan. Dat niet alleen: er ontstaan tijdens de zomercursus vriendschappen voor het leven. We zien huwelijken ontstaan en er zijn zelfs al de nodige ‘Woudschoten baby’s’ geboren!”

Rol van Laura bij Woudschoten

Ben je zelf ook een oud-deelnemer? “Ja! En nog steeds speel ik viool in verschillende gezelschappen. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om niet professioneel in de muziek verder te gaan, maar te specialiseren als kinderfysiotherapeut. En vanuit dit vakgebied kan ik natuurlijk ook goed bijdragen aan de kwaliteit van Woudschoten. Onze deelnemers zitten toch 10 dagen lang te spelen, dus ik help ze met aandacht voor hun houding. Zo blijven ze ook lekker spelen.

Naast deze rol, ben ik ook secretaris in het bestuur. Dat is een behoorlijke taak. Het aantal kinderen dat een muziekinstrument speelt, neemt af. Dat zien we overal zijn gevolgen hebben: jeugdorkesten lopen terug en ook wij hadden na de COVID-pandemie wel even de angst of we wel genoeg deelnemers zouden hebben voor de toekomst. Hebben we dan nog wel bestaansrecht? Het opzetten van een zomercursus als deze heeft behoorlijk wat voeten in de aarde. We hebben natuurlijk te maken met kosten, docenten, locatie… Daarom hebben we dit jaar een grote PR-campagne opgezet. En met resultaat, want dit jaar hadden we weer een bijzonder succesvolle editie met meer dan 120 deelnemers en Woudschoten 2025 lijkt nu al snel vol te lopen!”

Woudschoten docenten uitvoering

Uitvoering van docenten. Veel van hen zijn al jaren verbonden aan Woudschoten.

Salesforce implementatie

Is het succes van die PR-campagne ook de reden waarom Salesforce zo’n goede oplossing voor jullie is? “Als secretaris ben ik onder meer verantwoordelijk voor de registraties van alle deelnemers en divers ander regelwerk. Dat kost enorm veel tijd. Mijn voorganger deed dit werk al 30 jaar (net als onze voormalige voorzitter en diverse docenten die al 10-20-30 jaar betrokken zijn) en had zo een eigen werkwijze. Ik ben getrouwd met Arnd Jan [co-founder van musQueteer; red.] en hij zag hoe wij dit deden. Natuurlijk kon dit inmiddels veel efficiënter met de huidige stand der techniek en hij bood aan om dit voor ons in Salesforce op te tuigen, bij wijze van sponsoring en een investering in een goed doel. We draaien volledig op vrijwilligers, dus we willen zorgen dat alles zo makkelijk en snel mogelijk kan. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het ons zeker de helft in tijd schelen.

In het verleden hebben we ook wat IT-problemen gehad, waardoor inschrijvingen niet goed gingen. Die worden nu direct meegenomen in de oplossing. Zo fijn dat musQueteer dit voor ons optimaliseert. Zo hebben de vrijwilligers meer focus op de jongeren en hun muziek.”

Wil je meer weten over Woudschoten, kijk dan op www.zomercursuswoudschoten.nl.

Foto credit: Otto Dekkers. https://www.ottodekkers.nl/

Arnd Jan Prause

Vraag het onze specialisten

Wil je weten hoe Salesforce ook jouw organisatie kan helpen met tijd besparen en processen stroomlijnen? Neem dan gerust contact op met Arnd Jan Prause, Founder en Consultant bij musQueteer

Ook interessant voor u?